halit
Foruma hoşgeldiniz

Foruma üye olunuz..
halit
Foruma hoşgeldiniz

Foruma üye olunuz..
halit
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
halit

Şifalı bitkiler, bitkisel tedavi, bitki, bitkisel formuller, fitoterapi, Otacı,
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Biberiye

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Halit
Admin
Halit


Mesaj Sayısı : 421
Yaş : 65
Nerden : Şimdilik DÜNYA lı
Kayıt tarihi : 21/12/07

Biberiye Empty
MesajKonu: Biberiye   Biberiye Empty19/2/2008, 22:26

Biberiye -Kuşdili Otu

Diğer Adları
Kuşdili otu / Latince:Rosmarinus Officinalis / buhurdanlık / lacivert gül / taçlı çiçek / biberya / hasalban beyaz püren / fr. romarin /ing. rosemary-Old Man /alm.rosmarin / it.rosmarino /


Arapça :İklil al-jabal /

Biberiye
Ilıman iklim bitkisi olup Akdenize kıyı ülkelerde ve ülkemizde de Ege ve güney Anadolu da yabani olarak yetişmekte ve süs bitkisi olarak yetişmektedir. Bugün en çok kültürü yapılan ülkeler, Fransa, İspanya, Portekiz, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Yugoslavya, Balkan Ülkeleri, Marokka, Tunus, ABD ve Meksika'dır. Makilere kuru yamaçlarda rastlanabilir. Tüm yıl boyunca çiçek açar. Küçük dallarıyla birlikte toplanır. Asılı küçük demetler halinde gölgede kurutulur. Yaprak mevsiminde toplanarak su baharı damıtması ile biberiye yağı elde edilir. Veya açık havada kurutularak saklanır. İlaç olarak faydalanmak için suyla kaynatılıp içilir. Bahçede güneşi en iyi alan hafif nemli bir yerde biberiyeyi kolaylıkla yetiştirebilinir, yalnız haziran ve temmuz ayları arası çiçek açar, bitki o zaman toplanır. Taze sürgünler mutfakta et, tavuk ve balık yemeklerinin kokusunu hafifletmek için kullanılır. Salçalara lezzet verir. Sirkenin içine katıldığında çok hoş salata sosları elde edilebilir.

İkinci dünya savaş sırasında mikrobik hastalıklarının bulaşmaması için hastanelerde kurutulmuş biberiye ile yıkanmıştır. Avrupa da eski inanışlarına göre yastık altında biberiyle uyumak şeytandan ve kabuslardan koruma olarak bilinir. Avrupa düğünlerinde gelinin elinde tutuğu buketlere sadakatın simgesi olarak konur. Yeni evlilere taç örülür evlenmeyi aşkı ve ölümü simgelendiğine inanılır. Eski yunan medeniyetinde öğrenciler biberiyeyi imtahanlarda Biberiyenin zihin açıcı ve hafıza kuvvetlendirici etkisinden faydalanmak için başlarına taç yaparak takıyorlarmış.

Tıbbi Özellikler
Kan dolaşımı arttırır. Tansiyonu yükseltir, düşük tansiyonlu hastalarda başarı ile kullanılabilir. Haricen basit yaraları iyileştirici olarak, İdrar söktürücü, gut hastalığına, idrar tutulmaları, sıkıntılara kasılmalara, öksürük, boğmaca, astım, kalp çarpıntılarına, sinir bozukluğuna, uykusuzluğa, sinir sisteminden doğan migrenlere, safra kesesi salgılarını uyarır. Kurt düşürücüdür. Cilt bozukluklarına iyi gelir. Ödemler çarpmadan ileri gelen yaralar, kesikler, burkulmalar üzerine uygulanır. Yaraların kapanması çabuklaştırılır. Gargara olarak ağızdaki mikropları giderir.

Kullanılma Özelikleri
* Biberiye esansı haricen romatizma ağrıları dindirmek için kullanılır. İçinde kafürü yakın bir etkisi vardır.
* Baş derisi tonik olarak kullanılır.Saçları kuvvetlenir ve dökülmeyi azaltılır. Yağlı saçların yağını alır. Saçlardaki kepek için: saçlar yıkandıktan sonra biberiye çayı ile iyice ıslatılır ve yıkanır (saça dirilik ve parlaklık verir)
* Biberiye çayı cilde sürüldüğünde genişlemiş gözenekleri sıkıştırır.
* Spazm çözücü olarak yaşlılarda damar sertliğine bağlı hafıza zayıflıklarında, hafızayı kuvvetlendirici, zihin açıcı olarak Çay olarak 1 litre suda 10 gr biberiye kaynatılarak günde üç fincan yemek aralarında içilir.
* İdrar söktürücü olarak 1 litre şarabın içine 1 avuç biberiye atılır 48 saat emiştirmeye (beyaz şarap olursa 24 saat) bırakın. Yemek aralarında 1 fincan için.
* Çok hafif ateşte iki çorba kaşığı zeytinyağını - 2çorba kaşığı köknar reçinesini - 2 çorba kaşığı balmumunu eritilir. Bunların içine 1 çay kaşığı biberiye tentürü katın. Haricen kremi ağrılara karşı kullanabilirsiniz.
*4 gr kafüru iyice dövülür - 175 gr katı vazeline karıştırılır - Üzerine 100 er damla biberiye yağı, tarçın yağı, reçine yağı, mersin yağı, nane yağı, portakal yağı, 250 damla defne yağı ilave edilip iyice karıştırılır. Ağzı kapalı koyu renkli kavanoza konur. Haricen ağrılarda, basit yaralarda, romatizma ağrılarında gerektiğinde kullanılır.
*Romatizma, dinçlik, gut hastalığına 35 derece banyo suyuna 2 avuç konur. 15 dakika içinde oturulur. 1 saat yatakta dinlenilir. Alçak kan basıncından şikayetçi olanlar banyodan yararlanabilirler.
*Astım krizleri için 1 tutam biberiye, 1 tutam portakal ağacı çiçeği, 1 tutam kekik, 1 tutam yaban kekiği, 1 su bardağı kaynatılmış suya atıp 1-2 dakika kaynatın. 5 dakika demlendirin. Her gün sabah 1 kahve finc
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://halit.hforum.biz
Halit
Admin
Halit


Mesaj Sayısı : 421
Yaş : 65
Nerden : Şimdilik DÜNYA lı
Kayıt tarihi : 21/12/07

Biberiye Empty
MesajKonu: Geri: Biberiye   Biberiye Empty24/9/2015, 18:12

İnsanlar, gıdaları muhafaza amaçlı olarak soğutmanın kullanılmaya başlamasından binlerce yıl önce ufalanmış biberiyeye sarılmış etin bozulmadığını fark etmişler; ete hoş ve lezzetli bir tat vermek için biberiye kullanmışlar. Zencefile benzer tadı ve kokusu nedeniyle biberiye günümüzde de mutfaklarda bol miktarda kullanılmaktadır. Balık ve et yemeklerinde, özellikle de kuzu rostosunda ve kümes hayvanlarının pişirilmesinde tercih edilmektedir. Akdeniz ülkelerinde patates ile zeytinyağlı patlıcan, biber ve domates kızartmalarında; sucuk, sosis, sos, güveç yemekleri ve salatalarda kullanılmaktadır. Sirke, sıvı yağ ve tereyağına tat vermek için tercih edilmektedir. Taze filizleri özellikle ızgaralarda etlere tat vermek amacıyla kullanılır. Pek çok mutfakta bitkinin taze yaprakları kurusuna göre daha fazla tercih edilmektedir.

Biberiyenin, eti daha uzun süre bozulmadan muhafaza etmesinin yanı sıra, hafızayı koruduğuna da inanılmaktadır. Eski Yunan’da öğrencilerin, hatırlama güçlerini artırmak amacıyla başlarına biberiyeden örülmüş taçlar taktığı bilinmektedir. Aradan yüzyıllar geçmiş, bu bitki eşlerin birbirlerine sadık kalmalarının sembolü olarak evlilik törenleriyle birleştirilmiş ve yaşayanlara ölümü hatırlatmak amacıyla cenaze törenlerinde de kullanılmıştır. Shakespeare, Hamlet isimli oyununda, biberiyenin bu özelliğine atıfta bulunmuş, Ophelia Hamlet’e taze bir biberiye dalı vererek "Bu biberiye… hatırlanma için" demiştir.

Biberiye ile Tedavinin Tarihi

Eskiden biberiye tüm aromatik-koruyucu bitkiler gibi, baş, solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı kullanılmıştır. Geleneksel Çin hekimleri baş ağrısı, hazımsızlık, uykusuzluk ve sıtmanın tedavisinde biberiyeyi zencefil ile karıştırarak tavsiye etmişlerdir. Ortaçağ boyunca, biberiye aşk büyüsü olarak ta kullanılmıştır.

Kimi efsanelere göre genç birisi çiçekli bir biberiye dalıyla birlikte karşı cinsten birine dokunduğunda, bu çiftin aniden birbirlerine aşık olacaklarına inanılırdı. Bu aromatik bitkinin, yastığın altına koyularak uyunduğunda, kötü rüyaları defettiğine inanılırdı. Evlerin etrafına ekilerek, büyünün etkisinden insanları koruduğuna olan inanç yaygın hale geldi. Bu uygulama, bitkinin ev halkına karşı kadının egemenliğini ortaya çıkardığına inanılan Ingiltere’ de 16. yüzyılla birlikte yeni bir tartışma ortaya çıkardı. Erkeklerin bitkiyi evlerinin etraflarından sökerek evde kendilerin egemen olacaklarına inandılar. Fransızlar, hasta odalarının etrafında ve hastanelerde bir çeşit tedavi edici tütsü olarak biberiyeyi asarlardı. II. Dünya Savaşına kadar Fransız hemşireler, ardıç meyveleri ile birlikte bu bitkiyi antiseptik olarak hastane odalarında yakmışlardır.

Çağdaş herbalistler, biberiyenin dolaşım, sinir ve sindirim sistemini uyardığını belirtmektedirler. Bu nedenle baş ağrısı, hazımsızlık ve depresyon tedavisi ile kötü kokan nefes için gargara olarak tavsiye edilmektedir. Ayrıca kas ağrılarına karşı harici kullanımı ve gevşeme amacıyla banyosu tavsiye edilmektedir.

Orta Amerika halk hekimleri, biberiye yağını, böcek kovucu ve adet söktürücü olarak kullanmaktadırlar.

Tedavi Amaçlı Kullanım

Gıda Zehirlenmesi

Etler içerdikleri yağların okside olması ve kokmasıyla zamanla bozulurlar. Biberiye ve yağı potansiyel olarak güçlü antioksidan bileşikler içerir. Gerçekte de ticari gıda koruyucularına göre daha fazla koruyucu güce sahiptir. Biberiyenin koruyucu özelliği, piknikte bizi gıda zehirlenmesine karşı korumaya yardım edebilir. Bu amaçla, ufalanmış yaprakları hamburger eti, balık, makarna ve patates salata-sıyla karıştırılabilir.

Enfeksiyonlar

Aynı bileşikler, bozulmanın geciktirilmesinin yanı sıra enfeksiyona yol açan pek çok mikroorganizmanın gelişimini engeller. Mesela bahçemizde başımıza gelecek küçük kesiklerde ufalanmış taze biberiye yapraklarını yıkadıktan sonra yara üzerine koyup, sonra sıkıca bandaj yapabiliriz.

Sindirim Problemleri

Biberiye kas gevşetici olarak, sindirim kasılmalarında düz kasların gevşemesine yardım edebilir. Avrupa Komisyonu Uzmanlar Komitesi, biberiyenin hazımsızlık tedavisinde kullanılması için onay vermiştir. Çok farklı coğrafyaya ait mahallî kültürlerde bitki, sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı kullanılmaktadır.

Tıkanıklık

Diğer aromatik bitkiler gibi, üşütme, nezle ve alerjiler sebebiyle burun ve göğüs tıkanıklılarının rahatlatılmasına yardım edebilir.

Kadın Hastalıkları

Antispazmatikler sadece sindirim kasılmasını değil aynı zamanda uterusdaki gibi diğer düz kasların kasılmalarını da azaltırlar. Bibe-riye teorik olarak uterusu rahatlatır. Ancak Italyan a-raştırıcılar bunun tam kar-şıtı görüşler ileri sürmüş-lerdir. Hamile kadınlar, bi-beriyenin tıbbi amaçlı kullanımından kaçınmalıdır. Diğerleri ise muayyen günlerinde bu bitkiyi dene-yebilirler.

Ilginç Ihtimal

Antioksidanlar kanseri önlemeye yardım eder. Pennsylvania Devlet Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, biberiye yaprakları öğütülerek laboratuvar hayvanlarının yemlerine katılmıştır. Daha sonra da bu hayvanların tümüne kanser yapıcı olarak bilinen kimyasallar enjekte edilmiştir. Sade besinle beslenen hayvanlarla karşılaştırılınca, biberiye içeren besinle beslenen hayvanların bariz bir şekilde kanserden korundukları görülmüştür.

Tavsiyeler

Sinirsel ve üşütmeye bağlı baş ağrısına karşı bitkinin hafif çayı tavsiye edilmektedir. Mideyi sakinleştirmek veya burun açmak amacıyla bitkiden hoş aromatik bir çay yapmak amacıyla, her fincan için bir çay kaşığı ufalanmış bitki kaynayan suya atılır. 10 veya 15 dakika demleyip süzülür. Günde üç fincan içilebilir. Iki yaş altı bebeklere biberiye sulandırılarak verilebilir.

Güvenlik Faktörü

Biberiyenin yemekte kulla-nılan miktarlarda, insan sağ-lığına herhangi bir zararı görülmezken, bilakis, biberiye yağının çok az miktarı bile mide, böbrek ve sindirim rahatsızlıklarına neden olabilir. Fazla miktardaki dozlar ise zehirlenmeye neden olur. Bazı vakalarda bitkiyle temas eden kişilerin alerji oldukları rapor edilmiştir. Bunun özellikle bitkinin ticari anlamda üretimiyle uğraşan kişilerde daha fazla görüldüğü bildirilmiştir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://halit.hforum.biz
Halit
Admin
Halit


Mesaj Sayısı : 421
Yaş : 65
Nerden : Şimdilik DÜNYA lı
Kayıt tarihi : 21/12/07

Biberiye Empty
MesajKonu: Geri: Biberiye   Biberiye Empty24/9/2015, 18:14

Eklem ağrısı, kas ağrısı, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde biberiyeden iyisi zor bulunur.

Biberiye yaprağı, eklem ağrısı, kas ağrısı, iştah kaybı gibi küçük sindirim problemleri, hafif bulantı ve mide gazı tedavilerinde kullanılır. Biberiye yaprakları, çeşitli maddeler içerir.

Bakteri öldürücü etkisi
Bakteri öldürücüdür, sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak bölgesini rahatlatır. Dahilen tentür ya da çay gibi, içecek olarak alınır. Biberiye yaprakları, sıkılarak uygulanabilir veya sıcak su içine bırakılarak ıslatılabilir ve yapraklar bükülerek de kullanılabilir.

Biberiye yağı cilt için ideal
Biberiye yağı cilde uygulandığında, cilt yüzeyindeki kan akışını arttırır. Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Biberiye bitkisi sağlığa çok yararlı olduğu gibi, mükemmel bir güzelleştiricidir.

• Kan dolaşımını hızlandırır.Kılcal damarları açar.

• Karaciğeri tedavi eden bitkilerin başında gelir.

• Biberiye yağı,kanser tümörlerinin ve vücuttaki yağ bezelerinin zamanla eriyerek kaybolmasını sağlar.

• Sinirleri uyarır ve güçlendirir.

• Mide ve bağırsakları uyarır. Böylece sindirime (özellikle yağlı yiyecek yendiğinde) yardımcı olur.

• Hazımsızlıktan oluşan gazları söktürür.

• Safra salgısını artırır.

• İdrar söktürücüdür.

• Kadınlarda aybaşını düzene sokar. Gecikmeleri önler. İyi bir adet söktürücüdür.

• Etkili bir toniktir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://halit.hforum.biz
 
Biberiye
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
halit :: Şifalı Bitkiler A - Z :: Şifalı Bitkiler B-
Buraya geçin: